İAlfred Thayer Mahan, “Deniz Gücünün Tarih Üzerindeki Etkisi” adlı kitabında, İngiltere’nin güçlü donanması sayesinde Avrupa ülkelerine üstünlük kurduğundan bahsederken, ABD de küresel üstünlük yarışında deniz gücündem fazlasıyla yararlanmıştır. Süper devlet olabilmenin koşulllarından biri de güçlü uçak gemileriyle dünyanın her tarafına asker sevkiyatı yapabilecek operasyonel kabiliyete sahip olmaktır.

Barbaros Hayrettin Paşa da, “Denizlere hakim olan Cihana hakim olur.” derken aslında Amerikalı Mahan’dan yüzyıllar öncesinden bize seslenerek büyük devlet olmanın sırrını vermiştir. Buna rağmen tarihsel süreçte gerek Osmanlı Devleti’nin gerileme ve çöküş döneminde ve gerekse Cumhuriyetin uzunca bir döneminde deniz gücü bugünkü seviyesinde olamadı.

TCG Anadolu isimli son sistem teknoloji ile donatılmış yerli ve milli savaş gemimiz suya indirilince, kanında sıkıntı olmayan her Türk büyük bir mutluluk ve gurur duydu. Televizyonlarda anlatılan ve askeri kaynaklardan alınan bilgilere göre TCG Anadolu Gemisi, sahip olduğu imkanlarla mazisi şan ve şerefle dolu Türk ordusunun gücüne güç katacak. Ege ve Akdeniz’deki üstünlüğümüzü pekiştirecek.

Nereden nereye. Kıbrıs Savaşı’nda çıkarma gemisi bulunmadığı söylenen, silah ambargolarıyla engellenmeye çalışılan Türkiye, bugün kendi milli ve yerli silahlarını hem de emsallerinin en iyisini yapar hale geldi. Üstelik bunları dışarıya da satıyor. Bu durum, Türk’ün azim ve kabiliyeti karşısında hiç bir şeyin duramayacağının en büyük ispatıdır.

Bu büyük işler başarılırken bir de bu büyük işlere burun kıvıranlar, kerhen destekleyenler, ya da sırf Erdoğan nefretinden dolayı bu işlerin temelini hiç ilgisiz yerlere dayandırmaya çalışan zavallılar var. Onlar’da keşke başarılamasaydı da Erdoğan prim yapmasaydı duygusu hakim. İşte bunlar iflah olmaz sefil bir gruptur. Tek dertleri önümüzdeki seçimler olan bu gruptakilerin ülkeye zarardan başka verebilecekleri ne olabilir?

Bugün geldiğimiz noktada Türkiye küresel bir güç olma yolunda emin adımlarla ilerliyor. Tarihin ve coğrafyanın kesişim noktasında hem uluslararası krizlerle yakından ilgileniyor, hem de egemenliğini tehdit eden unsurlara güçlü bir gözdağı veriyor, ABD-Yunan ikilisinin bakışlarl arasında Akdeniz ve Ege’de boy gösterirken, Kızılelma ile Türk’ün ideallerini uçuruyor.

Mutlu Bilge
03.01.2023/İSTANBUL

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner1