Bolu Çaydurt Yuvaköy’de yaşanan ve bir kişinin ölümüyle sonuçlanan zehirlenme vakaları bize gösterdi ki, biz hala, herhangi bir olayla karşılaşmadan önleyici tedbirler almak konusunda çok zayıfız. “Bir musibet bin nasihatten iyidir” misali başımıza illa bir musibet gelecek ve biz ondan sonra akıllanacağız.

Her şeyi sıradanlaştırmak konusunda da o kadar marifetliyiz ki, “Olur böyle vakalar Türk Polisi yakalar” sözündeki gibi illa bir vaka gerçekleşecek devletin ilgili birimleri harekete geçecek. Halbuki terörizm konusunda bile terörü kaynağında kurutmak için daha terör eylemi yapılmadan harekete geçmek anlamında önleyici savaş doktrini uygulanmaya başlamışken, bir başka terör yani çevre terörü konusunda neden önleyici tedbirler alınmakta geç kalınır?

Çaydurt Yuvaköy’deki zehirlenmelerin kaynağı ile ilgili kesin sonuçlar eninde sonunda ortaya çıkacaktır. Ancak eldeki ilk bulgular bunun bir çevre terörü olduğuna işaret etmektedir. Durum böyle olunca da gözler hemen Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’nün etliye sütlüye karışmadan işi idare etmeye çalışan ve geldiği Sinop’ta da durumu bu şekilde götürdüğü öğrenilen İl Müdürü’ne, Bolu Belediyesi’ne ceza kesmekte hiç gecikmeyen Bolu Valisi Erkan Kılıç’a ve Köylerin içme suyu depolarının temizliğinden sorumlu İl Özel İdaresi Genel Sekreterine çevirmek gerekir.

Şimdi buradan soralım; Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü Bolu’da kaç denetim yapmış, kaçına ceza yazmış? Başındaki müdür daha önce geldiği Sinop’ta kaç denetim yapmış, kaçına ceza yazmış? Bu oranlar önleyici denetim konusunda ne kadar çalışıldığını bize gösterecektir. Yine zehirlenmeler hala devam ederken ve bir vatandaşımız vefat ederken Vali Erkan Kılıç Gerede’de köy konağı açılışında geziyor. Nerede kriz masası ve ne iş yapıyor bu kriz masası? Vali de sınıfta kaldı mı? Kaldı. 

Yine apar topar köy içme suyu depolarının temizliğine başlanması, bu konuda suç üstü yakalanma halinin bir göstergesidir. Temizlik için, dezenfekte ve klorlama için zehirlenme vakalarının yaşanması mı gerekiyor? İl Özel İdare Genel Sekreteri de sınıfta kaldı mı? Kaldı.

Medeni ülkelerde böyle bir olay karşısında ilgili kişiler, kamu görevlileri istifa ederler. Onlar istifa etmezlerse bile soruşturmanın selameti açısından görevden el çektirilmeleri gerekir. İl Müdürlerinin milletvekillerinden bile habersiz atandığı sahipsiz Bolu’da bırakın istifa etme erdemini görmeyi, görevden el çektirilmelerini bile görmemiz uzak bir ihtimal.

Mutlu Bilge
26.07.2022 / BOLU

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner1