CHP Genel Başkanı ve Millet İttifakı Cumhurbaşkanı Adayı Kemal Kılıçdaroğlu’nun seccadeye ayakkabı ile bastığı görüntüler tartışılmaya başlanınca,  bazı aklı evveller, Kılıçdaroğlu’nu bu müşkül durumdan kurtarmak adına “Seccade kutsal mı?” tartışmasını başlatarak olayın vehametini daha da arttırdılar.

Tarih boyunca, din düşmanları, hangi dinden olursa olsun dindarları dinlerinden saptırmak için inançlar karşısında pozitivist mantık silahını kullanırlar. İnançlarının akılla ilgisi olmadığını ispatlamak için türlü mantıki izahlarla inançları yok etmeye çabalarlar. Seccade olayında, bizim içimizdeki din düşmanları da seccade kutsal değil, neticede bir halı parçası şeklinde açıklamalar getiriyorlar.

Öncelikle şu hususu unutmayalım; inançlar tartışmaya açık değildir. Bir kişi, bir grup ya da cemaat, bir şeye inanıyor ve kutsallık atfediyorsa, o kutsaldır ve diğerlerine ona saygı duymak düşer. Başka dinlerdeki uygulamalar bizim için kutsallık taşımıyor ancak biz, “O yaptığınız kutsal değil “ diyebiliyor muyuz? Elbette diyemiyoruz ama saygı duyuyoruz.

Kaldı ki İslam Dininde hiç bir müslüman seccade kutsaldır demiyor. Bugüne kadar seccade kutsaldır diyen ne görüldü ne de duyuldu. Seccade kutsal değildir ancak üzerinde namaz kılarak Allah’ın huzuruna çıktığımız için önemli bir semboldür. Namaz kılarken zemindeki temizlik şartını yerine getirmemizi sağlayan bir araçtır. Bu nedenle seccadelere özel bir önem verilir. Namaz kılındıktan sonra özenle katlanır ve temiz bir yerde tutulur.

Olaya bir de gösterge bilimsel açıdan bakacak olursak, bütün dinlerin, inançların, ülkelerin ve kuruluşların kendilerine özgü bir takım sembolleri vardır. Bizim için hiçbir önemi olmayan bir nesne başka bir millet için çok derin anlamlar ifade edebilir. Kitleleri bu semboller bir arada tutar. Örneğin bayrak her ülke için kutsaldır. Bayrak indirmek önemli bir suçtur. Keza bir yere bayrak dikmek de önemli bir gurur kaynağı ve zafer işaretidir. Ama mantık çerçevesinden bakacak olursak bayrak da bir bez parçasıdır. Hangimiz bez parçası diye bayrağı çiğneyebilir onu tencere sapı tutmak için kullanabiliriz? Kıbrıs’ta bayrağımızı indirmeye çalışan Rum göstericiyi askerimiz neden öldürdü? Bez parçası diye düşünseydik öldürmeye gerek var mıydı? Bez parçası diye kim CHP’nin altı oklu bayrağını çiğneyebilir? Atatürk İzmir’de Yunan Bayrağını neden çiğnetmedi?

Demekki bayrağın taşıdığı bir anlam var. Bayrak nasıl milletler için bir anlam taşıyorsa, seccade de müslümanlar için bir anlam, bir önem taşımaktadır. Sen, arkana ABD, PKK ve daha bir çok nursuzu alarak siyaset meydanına çıkıp, müslümanların tertemiz seccadesini ayakkabılarınla çiğnersen, arkana aldığın nursuzlara, İslamın çok önemli bir sembolünü ayaklar altına aldığını göstererek sadakat mesajı çakarsan, bu millet de seçimlerde o ayaklarını kırar.

Sarı öküz hikayesindeki gibi bugün seccadeye basar, yarın işi Kuran-ı Kerim yakmaya kadar götürür. 28 Şubat artıkları seccade olayı ile nabız yoklamaktadırlar, ancak bilsinler ki inananlar tetiktedir.

Mutlu Bilge
03.04.2023 / İSTANBUL

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner1