Türker Ateş'ten soru önergesi

CHP Bolu Milletvekili ve Sanayi Komisyonu Üyesi Türker Ateş, Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı tarafından Bolu'nun Kıbrıscık ilçesinde ihale edilen 240 hektarlık maden sahası hakkında TBMM'de soru önergesi verdi. 

22 Haziran 2023 03:03
Türker Ateş'ten soru önergesi

banner63

CHP Bolu Milletvekili ve Sanayi Komisyonu Üyesi Türker Ateş, Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı tarafından Bolu'nun Kıbrıscık ilçesinde ihale edilen 240 hektarlık maden sahası hakkında TBMM'de soru önergesi verdi.

Ateş, "Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğü tarafından 11 Ocak 2023'te Kıbrıscık ilçemizde 240 hektarlık bir alanda maden arama ruhsatı ihalesi yapıldı. Ne ihaleyi alan firma ne de hangi maden türü için arama yapılacağı kamuoyuna açıklandı. Kıbrıscık'ta altın madeni aranacağına dair çok ciddi şüpheler var. Kontrolsüz, rant odaklı madencilik faaliyetleri Bolu'ya geri dönülemez zararlar verebilir. Bakanlıktan son derece hassas bu konuyu aydınlatacak yanıtlar bekliyoruz," dedi.

Ateş, Bolu'nun tamamında yürütülen madencilik faaliyetlerinde ekstra özen gösterilmesi gerektiğini vurguladı. Ateş, Bolu'nun yüzde 65'inin orman alanı ve doğal güzelliklerle kaplı olduğunu belirterek, yer altındaki madenler kadar yer üstündeki zenginliklerin de değerli olduğunu ifade etti. Ateş, "Çevreye geri dönülemez zararlar verebilecek madencilik faaliyetlerine Bolu'da kesinlikle göz yumulmamalıdır. Özellikle siyanür kullanılarak yapılacak altın madenciliği fikri bile halkımızda huzursuzluk yaratıyor. Doğal zenginliklerimize, köylülerimizin tarımsal faaliyetlerine, kültürel mirasımıza zarar verebilecek faaliyetlerden uzak durulmalıdır. Kamuoyunda oluşan soru işaretlerinin giderilmesi gerekiyor. İhaleyi yapan Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı'nın sorularımızı şeffaflıkla yanıtlamasını bekliyoruz," dedi.

Ateş'in önergesinde, ihaleye kaç firmanın katıldığı, ihaleyi hangi firmanın kazandığı, sözleşmenin hangi şartlar altında yapıldığı, hangi maden türü için arama faaliyeti yürütüleceği, arama faaliyetlerinin çevresel etkilerinin değerlendirilip değerlendirilmediği ve maden sahasında ağaç kesimi olup olmayacağı gibi konular yer alıyor. Ayrıca Ateş, Bolu ilindeki maden sahalarının sayısı, bu sahalarda çıkarılan maden türleri, verilen maden arama ruhsatları ve faaliyetleri sonlanan maden sahaları ile ilgili bilgileri de sordu.

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner1